Korsbandsskada

En skada på det främre korsbandet är en ganska vanlig idrottsskada som kan uppstå efter ett vridvåld av knäleden. Skadan är vanligast inom kontaktidrotter som till exempel fotboll och handboll. Det händer att man i samband med en korsbandsskada också ådrar sig skador på menisker och/eller en skada på inre ledbandet.

De vanligaste symtomen vid en korsbandsskada är så kallad “give away-effekt”, dvs. att knät viker sig och du får en instabilitetskänsla samt smärta och svullnad i och runt knäleden.

Vad gör vi åt korsbandsskador?

Direkt vid skadetillfället uppstår vanligen svullnad som ger en stumhet i knäleden och du får ett begränsat rörelseomfång. Det är då viktigt att direkt i akutskedet begränsa detta genom att linda knäleden och lägga benet i högläge. Det är också viktigt att snabbt komma i kontakt med en leg. sjukgymnast (fysioterapeut). Om det dröjer innan du kommer i kontakt med en sjukgymnast så kommer antagligen rehabiliteringen att ta längre tid. Det behövs inte någon remiss för att få en bedömning hos oss på Fysio Halmstad!

På mottagningen undersöker vi och lägger upp en rehabiliteringsplan utefter dina skador.
Det är sedan länge bevisat att kvinnor drabbas av främre korsbandsskada 2-3 ggr oftare än män. Detta beror förmodligen på anatomiska skillnader såsom till exempel bäckenets utformning. Ökade risker för att drabbas av denna typ av sportskada kan också vara obalans mellan främre och bakre lårmuskulatur (quadriceps – hamstrings) samt nedsatt stabilitet i bål och knäled.
På Fysio Halmstad tar vi hänsyn till dina behov för att du ska få en så optimal rehabilitering av din korsbandsskada som möjligt.
Ring oss för tidsbokning!

Jag är Leg. fysioterapeut, Specialist inom Ortopedi, framförallt knä och fot samt idrottsmedicin.

1 kommentar till “Korsbandsskada”

  1. Acu

    Intressant information… Tack

    Svara

Lämna kommentar