Tittar man tillbaka genom åren har det alltid varit trender inom såväl mode, musik som träning. Först var det bodybuilding som var populärt. Det skulle vara stora svulstiga muskler. Sedan kom fitness. Det skulle vara slanka, smidiga, kontinuerliga och starka muskler.

Funktionell träning däremot har alltid funnits ibland under andra namn och form.

Vad är då egentligen funktionell träning?

Funktionell träning bild1
Jo, funktionell träning handlar om att utveckla de delar av kroppen som för individen är viktiga att utveckla. Detta betyder alltså att funktionell träning är olika anpassat för olika individer. Generellt kan man dock säga att funktionell träning handlar om att stärka upp kroppen inifrån och utåt. Man vill alltså skapa en stabilitet och styrka runt ryggrad och inre kärna för att minska skaderisken runt dessa områden.

Funktionell träning handlar alltså inte i första hand om att skapa sexpacket på magen utan snarare om att aktivera de djupare musklerna, tex M.Transversus abdominis och små muskler runt leder för att avlasta själva leden. Han man en bra så kallad bålstabilitet kommer man att kunna minska skaderisken, effektivisera tekniker såsom löpning med mera.

Funktionell träning kan hjälpa till att stärka upp kroppen för att få en bättre hållning vilket leder till minskad belastning på leder, ligament, muskulatur, med mera. För att en funktionell övning ska bli funktionell måste man alltså ha funktion av själva styrkan som övningen utvecklar. Om det så är i vardagen, på jobbet, på fritiden eller inom någon idrott, det spelar ingen roll.

Funktionell träning behöver inte bara handla om styrketräning. Det kan lika gärna innebära t.ex. stretching. Sitter man på kontor hela dagarna och har höftböjar- muskeln i sitt kortaste läge kommer den att dra ihop sig och man kommer garanterat med tiden få problem med att resa sig utan att kompensera med ryggen.

Träningslokal funktionell träning bild1
Träningslokal funktionell träning bild2
Träningslokal funktionell träning bild3
Vårt välutrustade träningsrum. Klicka för att förstora bilderna.