På sistone har många patienter sökt mig som har stukat foten under såväl vardagsmotion som under idrottsutövning. I vissa fall tror man att det “går nog över, jag vilar foten några dagar” men tyvärr så är besvären mer ihärdiga än man hade hoppats på.

Varför detta kan man undra? Innan jag kan besvara denna fråga kommer lite mer information om graden av fotleds distorsion, stukningar.

Vad är då en stukning av fotleden??

enkeldistorsie-verzwikkingEn stukning är en skada där vävnaden och ligamenten runt vristen skadas. Vanligtvis är ligamenten (banden) på utsidan av vristen de mest drabbade. Banden på utsidan av vristen (sidan av lilla tån) säkerställer att foten och vristen är begränsade mot en inre fotrörelse (inversion). Om denna inre rörelse ändå görs stor och kraftfull, till exempel genom att landa fel på foten efter ett upphopp, finns det en risk att belastningen på de yttre ligamenten blir för stor och därför skadas. Denna skada kallas då för distorsion och består därför av sträckning av vristbanden. Beroende på kraften på utsidan av foten kan även muskulaturen på utsidan av fotleden skadas vilket kan leda till minskad kraft i foten. Olika grader av denna skada är möjliga:

Grad 1: Ett mindre antal ledband fibrer skadas. Detta resulterar i lite smärta, men funktionen bibehålls.

Grad 2: Ett betydande antal ledband- och muskelfibrer har skadats. Detta resulterar i måttlig funktionsförlust och lätt till måttlig instabilitet.

Grad 3: I stort sätt är alla fibrer skadade. Detta resulterar i stor funktionsförlust och betydande gemensam instabilitet.

(De flesta förstärkningar faller dock i klass 2.)

 

Så tillbaka till frågan, varför har jag så länge besvär med min fot?

Det beror på ett antal faktorer som bidrar till utvecklingen av ett långdraget och eller smärtsamt tillstånd runt fotleden, såsom

  • sämre allmän knä och fotstabilitet,
  • felaktig eller ofullständig rehabilitering efter en tidigare distorsion,
  • muskelsvaghet efter stukning i grad 2 och 3,
  • ledstyvhet,
  • otillräcklig uppvärmning,
  • felaktig fotposition p.g.a. smärtan eller muskelsvaghet
  • felaktiga skor,
  • för tidig återgång till idrott

Efter en undersökning hos mig kan du få diagnosen, orsak och besvär samband tillsammans ett rehab-plan som kan sträcka sig över allt från 2 veckor till några månader.  Vidare undersökning hos läkare eller ortoped kan i vissa fall vara nödvändig för att utesluta ytterligare skador.

 

 

rehab foot

rehabdrills-1photo-91