SYMTOM

Främre fotvalvsdefekt, nedsjunket främre fotvalv, framfotsinsufficiens. Namnen på den här diagnosen varierar men symtomen är desamma. Ett nedsjunket främre fotvalv ger en högre belastning under trampdynan än normalt. Detta kan leda till trötthet, förhårdnader och smärta under främre trampdynan.

ORSAK

Den ökade belastningen på fotens främre trampdyna kommer oftast till följd av att det främre fotvalvet sjunkit ned. När så sker tappar foten en del av sin sviktande förmåga. Vid nedsjunket främre fotvalv så hamnar de tre mittersta tårnas basleder, de leder där tårna fäster på foten, lägre än stortån och lilltån. Detta skapar ett ökat tryck på trampdynan. Till viss del kan det här bero på en ärftlig faktor hur det främre fotvalvet är uppbyggt.
forefoot pat

 

BEHANDLING

  • Individuellt anpassade skoinlägg från Fotaktiv för att neutralisera ditt steg.
  • Träningsprogram för fot och tår hos oss på FysioHalmstad.
  • Vid smärta, förhårdnad eller trötthet bör detta avhjälpas med ett stöd för den främre delen av foten, en så kallad pelott.
  • Välj sko med omsorg, en väl stötdämpad sko hjälper till att ta upp belastningen från kroppen. Vi kan ge dig råd och tips angående rätt skor.
  • Undvik högklackat på grund av den ökade belastningen som sker på framfoten då hälen höjs.

 

FÖREBYGGANDE

Undvik att gå i allt för platta och tunna skor då detta sätter större belastning på fotens trampdynor.

Boka tid för undersökning